Etusivu » Blogi » Näin voit vahvistaa turvaa ja toivoa turvattomuutta herättävissä tilanteissa

Näin voit vahvistaa turvaa ja toivoa turvattomuutta herättävissä tilanteissa

? Aamun Ukraina-uutiset ovat olleet järkyttäviä. Pitkään niskassamme ollut pandemia on jo verottanut monen voimia ja horjuttanut turvallisuuden tunnetta. Nyt edessämme on valtava uusi uhka. ⁠⁠

On täysin luonnollista, että maailman vaikea tilanne ja vilkas uutisointi herättää monessa turvattomuutta ja pelkoa. Kun turvattomuus ja ahdistus tulevasta voimistuu, on tärkeää vahvistaa turvallisuutta niillä keinoin, jotka nyt ovat käytettävissäsi. Kiinnitä huomiota esimerkiksi näihin:⁠⁠

✨ Luo tietoisesti turvaa itsellesi ja muille. Huomaa ja havainnoi, missä olet juuri nyt. Ankkuroi mieltäsi tähän hetkeen ja paikkaan. Salli erilaiset reaktiot itsessäsi. Saat tuntea ja kokea juuri sitä, mitä nyt koet.⁠⁠ Suhtaudu hyväksyvästi myös toisten reaktioihin.

✨ Tunnusta tosiasiat. Toivo perustuu realiteetteihin, ei vaikeiden asioiden välttelemiseen. On tärkeää sanoa ja tunnustaa, mikä tilanne nyt on. Suurentelematta ja pienentämättä.⁠⁠

✨ Huomaa, mitä kehossasi tapahtuu. Tiivistyykö hengitys, herääkö valppaus, tekeekö mieli vahtia koko ajan tilannetta? Luo vastapainoa kehollisin keinoin. Toimi tavalla, joka vakauttaa ja rauhoittaa kiihtymisen sijaan. ⁠ Mieleen voi vaikuttaa kehon kautta aktivoivasti tai rauhoittavasti.⁠

✨ Rajaa uutisoinnin ja sosiaalisen median seurantaa. Pyri ankkuroitumaan arkeesi ja tavalliseen tekemiseen. Arjen rutiinit vahvistavat turvaa. Älä kuormita mieltäsi jatkuvasti uusia uutisia katsomalla. Ohjaa itsesi napakasti muuhun toimintaan.⁠⁠

✨ Juttele muiden kanssa. Puhu, millaisia tunteita ja ajatuksia herää. Huomaa, että huoli on yhteinen. Puhukaa myös muusta. Ohjaa mieltä ja tekemistä arkisten ja konkreettisten asioiden pariin.

⁠⁠✨ Lapset tarvitsevat aikuisten turvaa. Rauhallinen ja levollinen aikuinen on jännittyneelle lapselle parasta mahdollista seuraa. ⁠Juttelemisen lisäksi yhteinen toiminta tuo usein helpotusta. Puuhatkaa jotain mukavaa yhdessä. ⁠

✨ Suojele unta ja levollisuutta. Rajaa uutisoinnin seurantaa etenkin iltaisin. Väsynyt mieli on herkempi mieli. Hyvä uni auttaa pitämään mielen suojakeinot kunnossa ja toimintakyvyn voimissaan. Toimi tavoilla, joiden tiedät rauhoittavan juuri sinua.⁠⁠

✨ Voimista toivoa. Mieti kaikkea sitä, missä voit itse nyt vaikuttaa ja mikä tällä hetkellä on hyvin. Millainen toiminta ja ketkä ihmiset vahvistavat nyt omaa toivoasi? Pysy lähellä, itseäsi ja toisia.

Hengitä, olet turvassa.