Etusivu » Blogi » Työ ei vain kuormita, vaan myös suojaa

Työ ei vain kuormita, vaan myös suojaa

31.1.2024
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , ,

Usein työstä puhutaan negatiiviseen sävyyn ja sen kuormittavuutta painottaen. Psykoterapeutin työstäni käsin on toinenkin näkökulma tarjolla. Työ voi toki kuormittaa, mutta usein se on myös tärkeä tuki. Tämä koskee etenkin aikoja, jolloin muussa elämässä on kovin raskasta.

Turbulenteissa elämäntilanteissa, kriisien keskellä tai suurten huolien kanssa painiessa monille työ (tai koulu/opiskelu) tuo kaivattua vakautta ja turvaa. Esimerkiksi vaikean avioeron, läheisen vakavan sairastumisen tai oman lasten ongelmien äärellä tuttuun työhön palaaminen on yksi keskeinen turvaa ja jaksamista lisäävä tekijä.

Aina työ ei suinkaan ole rasite ja lisävaade, vaan myös levähdyspaikka niiltä asioilta, joita ei yksityiselämässä pysty muuttamaan.

Mielenterveyden kannalta jokaiselle meistä on tärkeää kokea jossain määrin hallinnan ja pystyvyyden tunnetta. Tämä tarve säilyy meissä hyvin pitkään, jopa elämän loppusuoralla kuoleman lähestyessä. Samaan aikaan ihmiselämään liittyy paljon sellaista, jota emme voi hallita tai joihin voimamme ei ylety. Niiden kanssa on jotenkin selvittävä ja ajan kanssa sopeuduttava.

Kun jollain elämän osa-alueella on kovasti turbulenssia, on erityisen tärkeää kokea vakauttavaa hallinnan ja tuttuuden tunnetta toisaalla. Arjella on suuri merkitys mielenterveydelle ja jaksamiselle, mikä korostuu ennestään raskaina aikoina. Arjen tavalliset rutiinit sekä osaamisen ja jatkuvuuden kokemukset omassa työssä ovat tärkeitä huojennuksen hetkiä ja turvaa rakentavia tekijöitä muun elämän myrskytessä.

Toivonkin, että työssä saisi joustavammin olla myös vähemmin voimin tai pienemmällä panoksella. Usein ajattelu on kovin joko-tai: joko olen täysillä työssä tai kokonaan poissa. Joskus sekin suojaa, etteivät kaikki muut tiedä oman elämän tragedioista, vaan jatkavat työtä kuten ennenkin. Jollekin on työpaikalla silti hyvä kertoa, sillä se lisää omaa turvallisuutta ja rauhaa.

💛 Elämän jatkuvuus ja hallinnan tuntu vakauttavat oloa, kun elämän epävakaus valtaa alaa. Mieti, missä sinä voit kokea pystyvyyttä ja osaamista erityisesti silloin, kun muutoin on raskasta?