Etusivu » Blogi » On olemassa salaisuuksia, jotka on tärkeää osata rikkoa

On olemassa salaisuuksia, jotka on tärkeää osata rikkoa

suojassa

Miten monta kertaa olenkaan vastaanottovuosieni aikana kuullut salaisuuksista, jotka on pidetty aivan liian hyvin. Ja miten monesti olen mielessäni toivonut, että joku olisi näitä salaisuuksia rohkeasti rikkonut.

Monelle meistä on jo lapsesta asti opetettu, että annetut salaisuudet on osattava säilyttää. Että mikään ei ihmisten välillä ole niin tärkeää, eikä mikään ratkaise niin paljon kuin luottamus, joka ihmisten välille voi syntyä. Näin on – ja sitten on muutakin.

Surullisen moni lapsi ja nuori kantaa suuria salaisuuksia sisällään, kuten me aikuisetkin. Pinnan päälle näyttää hyvältä, elämä aivan eholta ja kasvoilla naamio ilosta. Mutta syvällä sisimmässä voi olla aivan toista.

Joskus lapsen ja nuoren mielen pimeimmistä salaisuuksista tietää kyllä ystävä, muttei yksikään aikuinen. Lojaaliudessaan ystävykset pitävät salaisuudet, joita tulisi osata rikkoa kertoen jollekin luotettavalle aikuiselle. Liian moni lapsi ja nuori taipuu osaansa, tottuu saamaansa ja ennemminkin vaikka taittuu tuhannelle mutkalle, kuin jakaa vastuuta niille, joille se kuuluu.

Aivan liian moni lapsi ajattelee, ettei saa olla aikuisten vaivaksi ja salaisuudet on tehty kannettaviksi. Ei ole. Lapsella ja nuorella, ja ihan jokaisella meillä aikuisellakin, on iäti oikeus toisten suojaan, apuun ja tukeen. Vaivaksi saakin olla, se on läheisten rakkauden ydintä, jonka jokainen syvästi rakastava tahtoo toisesta kantaa. Siksi tällä kertaa päätin kirjoittaa salaisuuksista, joita ei tulisikaan pitää. Salaisuuksista, jotka ovat liian raskaita kantaa ja jotka on kerrottava, jotta apua on mahdollista saada.

Aikuisena on maailman tärkeintä muistaa, että lapsen tai nuoren suuren salaisuuden saaminen on kunniatehtävä, joka on kannettava viisaasti ja vastuullisesti. Niin, että apua saadaan, mutta ehdottomasti lapsen ja nuoren etua ja suojelusta kunnioittaen.

Silloinkin, kun se tekee meille aikuisille kipeää. 

Voit lukea uusimman Helsingin Sanomien kolumini täältä ja seurata blogia Facebookissa tai Instagramissa.