Etusivu » Blogi » #Mielitekoja 27/52: Tunnista terve narsismi

#Mielitekoja 27/52: Tunnista terve narsismi

4.7.2019
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , , ,

sininen.jpg

Narsismista on puhuttu ja kirjoitettu paljon viime vuosina. Sana on iskeytynyt tavallistenkin ihmisten suuhun ja valitettavasti toisinaan myös muiden ihmisten tuomitsemisen ja kategorisoimisen ilmapiirissä. Aiheena narsismi on kuitenkin äärimmäisen tärkeä, mutta ei suinkaan niin yksiulotteinen, kuin usein kuvataan.

Luin vastikään Paula Salomaan kirjoittaman kirjan ”Narsismin tiedostaminen – Toipumisopas narsistille ja uhrille” (Basam Books 2011), joka tuo tärkeän näkökulman narsismiin. Myös psykoanalyytikko Riitta Hyrck kirjoittaa uudessa kirjassaan Haavoittunut itsetunto ohut- ja paksunahkaisen narsistin häpeäkokemus (Therapeia, 2018) narsismista hyvin moniulotteisesti.

Narsismia voidaan siis tarkastella ominaisuutena, jossa sen laatu ennemminkin osoittaa ongelmallisuutta, kuin narsistisuus itsessään. Narsismia tuleekin löytyä jokaisesta meistä, mutta tasapainoisin tavoin. Miten sitten hahmottaa tätä narsismin moninaisia puolia?

Salomaa kuvaa kirjassaan julki- ja piilonarsismia ikään narsismin kääntöpuolina ja ääripäinä. Julkinarsisti (Hyrckin mukaan paksunahkainen narsisti) on ehtymättömän uljaan ja erehtymättömän oloinen, jota eivät samat säännöt koske ja jonka ei tarvitse kantaa vastuuta virheistään. Syy on aina toisissa, kun omaa kyvyttömyyttä ja erehtyvyyttä ei kykene katsomaan. Paksunahkainen narsisti voi olla hurmaavakin aluksi, mutta pyrkii käyttämään valtaa toisiin hajottamalla ja hallitsemalla, ei rinnalle vastavuoroiseen ja inhimilliseen ihmissuhteeseen asettumalla.

Toisessa ääripäässä puhutaan ohutnahkaisesta narsimista, eli ns. piilonarsistista. Piilonarsistilla Salomaa kuvaa ihmistä, joka ei pysty kunnioittamaan itseään ja rajojaan, vaan alistuu aina toisten tahdolle ja miellyttämiselle. Siinä missä julkinarsisti odottaa muiden aina miellyttävän häntä, piilonarsisti ei osaa vaalia rajojaan tai ilmaista omia tarpeitaan. Valitettavan usein nämä kaksi ääripäätä näkyvät myös parina, sillä julkinarsisti kaipaa ylisopeutuvaa kumppania rinnalleen ja omat rajansa kadottava piilonarsisti taas kokee usein aluksi turvaa kovasta ja palvottavasta julkinarsistista.

Narsismin ääripäiden (julki- ja piilonarsistin) historiaan liittyy kuitenkin paljon kipeitä kohtaamattomia asioita, joiden takia suhde itseen tai toisiin on kasvanut usein jo varhain vinoon. Onneksi tämänkin inhimillisen pulman kanssa voi kasvaa ja kehittyä läpi elämän, jos vain tahtoo ja motivoituu itsensä kanssa työskentelyyn. Paksunahkaiselle narsistille avun hakeminen ja oman vajavaisuuden myöntäminen on usein kuitenkin vaikeaa ja myös ammattilaiset voivat saada osansa hänen ylimielisyydestään tai syyttävyydestään omaa haurasta sisintä suojellessa.

Tärkeintä on kuitenkin hahmottaa narsismia piirteenä, joka voi saada kummassakin ääripäässä epäterveitä muotoja: liiallisena se murtaa muita ja liian vähäisenä se murtaa itseä.

Terve narsismi on sitä, että ihmisessä on lujuutta ja lempeyttä. Sekä että, eikä joko tai. Silloin kykenee antamaan toisille hyvää, kantamaan vastuuta omista virheistään ja kuuntelemaan toisten näkökulmia ihmissuhteiden sujumiseksi, mutta myös kunnioittamaan omia tarpeitaan, kuuntelemaan omia tunteitaan ja tarvittaessa ilmaista myös omia rajojaan oman itsen suojelemiseksi. Tästä olen kirjoittanut paljon kirjoissani Lujasti lempeä ja Inhimillisiä kohtaamisia. Killteyden tulisi olla aina kaksisuuntaista kohdistuen sekä toisiin että itseen.

Tämän viikon #mielitekona haastan sinut pohtimaan sitä, mihin suuntaan sinulla on liikaa painoa: liikaan lujuuteen vai liikaan lempeyteen? Mitä voimaa juuri sinun olisi tärkeää kehittää, jotta tulisit toimeen toisten kanssa, mutta olisit myötätuntoinen myös itseäsi ja omia rajojasi kohtaan?

Lisää voit lukea ja kuunnella narsimista näiden linkkien kautta:

* Radiohaastattelu Ylellä: Piilonarsisti alistuu parisuhteessa helposti narsistin uhriksi – olisi opetaltava näyttämään rajansa ja tunteensa.

* Psykologi Nina Lyytisen psykopodiaa-jakso: Narsismi parisuhteessa, vieraana psykologi, psykoterapeutti Helinä Häkkänen-Nyholm.

* Artikkeli Väestöliiton sivuilla: Miten irtaudut ja selviydyt suhteestasi narsistiseen kumppaniin?

* Psykoanalyytikko Riitta Hyrckin tuore kirja: Haavoittunut itsetunto. Ohut- ja paksunahkaisen narsistin häpeäkokemus 

* Sekä saman kirjoittajan loistava artikkeli ohut- ja paksunahkaisesta narsimista psykoterapian ammattilaisille

* Narsistien uhrien tuki ry