Etusivu » Blogi » Luulitko, että olet vastuussa omasta onnellisuudestasi? Et ole – vaan jostakin paljon suuremmasta

Luulitko, että olet vastuussa omasta onnellisuudestasi? Et ole – vaan jostakin paljon suuremmasta

Vastauksesi tähän kysymykseen on paljastava: Kenen vastuulla sinä koet onnellisuutesi olevan?

Onko se yksin sinun vastuullasi? Vai onko se pääosin sinun vastuullasi, sillä aina voi viilata edes asennetta? Vai koetko, että onnellisuus on jaetusti kaikkien vastuulla? Vai kenties, että se on yksinomaan muiden vastuulla?

Hämmästyttävän moni ajattelee, että onnellisuus on yksin omalla vastuulla. Tämä ajatus on myös markkinoille sopiva ja aina yhtä myyvä: tee niin ja näin ja voit yksin muuttaa elämäsi onnelliseksi. Sillä kaikki on vain sinusta kiinni! Menesty nyt!

Ajatus onnellisuuden olemisesta vain omalla vastuulla on kuitenkin melko ankara. Niinkö yksilöitä me muka olisimme, vailla yhteisön, ihmissuhteiden ja yhteiskunnan vaikutusta? Yksilön yksin vastuuttaminen onnestaan on pahimmillaan sekä julmaa että unohtaa ihmisluonnon keskeisen peruasian: olemme ennen kaikkea toisiamme varten ja vaikutamme koko ajan toisiimme voimakkaasti. Hyvillä ihmissuhteilla on valtava merkitys onnellisuuden ja hyvän elämän kokemisessa.

Me emme ole oman onnemme seppiä, vaan jotain paljon suurempaa. Me olemme ennen kaikkea toistemme onnen seppiä ja rakennamme yhdessä myös yhteiskuntaa, joka vaikuttaa jokaiseen meihin. Sinäkään et rakenna onneasi yksin, mutta olet koko ajan vaikuttamassa toisten onneen.Onnellisuudessa on kyse ennen kaikkea paljon muusta kuin omasta navasta. Siitä kirjoitin uusimman HS-kolumnini, joka on nyt luettavissasi täältä.

Suurkiitos haastattelemalleni onnellisuudesta väitelleelle Ilona Suojaselle, joka tutkimukseensa perustuen painottaa tärkeää käsitettä jaettu onnellisuusvastuu.