Etusivu » Blogi » Kesä on hyvää aikaa kirkastaa elämänsä suuntaa – siksi itselleen kannattaa kirjoittaa muistokirjoitus

Kesä on hyvää aikaa kirkastaa elämänsä suuntaa – siksi itselleen kannattaa kirjoittaa muistokirjoitus

DSC_5743-2

Jos olisin jo mennyt, niin mistä minut muistaisit?

Olen nuoresta tytöstä saakka lukenut sanomalehdestä kuolinilmoituksia. Ja tiedän, etten ole tavassani mitenkään ainutlaatuinen. Jo häivähdys tuntemattomien ihmisten elämäntarinaa ja läheisten ikävää koskettaa syvästi ulkopuolista lukijaakin.

Syvemmälle kuolleen ihmisen tarinaan vievät hautajaisissa luetut ja lehdissä julkaistut muistokirjoitukset. Muistokirjoituksissa kuolleesta läheisestä paljastuu jo paljon enemmän. Mikä hänelle oli elämänsä aikana arvokasta? Mitä hän halusi edistää?

Millaisen jäljen hän jätti toisiin ihmisiin kohtaamisissaan?

Tämän heinäkuun tekstini keskiössä on muistokirjoituksen kirjoittaminen itselle. Ajatus voi tuntua rajulta, mutta tavoitteeni on ennen kaikkea olla elämän puolella, mutta elämän rajallisuudesta käsin. Usein ajattelemme, että meillä on loputtomasti aikaa. Suunnittelemme olevamme läsnä sitten joskus tai varaavamme aikaa tärkeimmille asioille sitten kun.

Mutta elämä on aina vain tässä ja nyt.

Kukaan meistä ei tiedä, milloin oma tai läheisemme matka täällä päättyy. Siksi ei kannata odottaa Sitten kun -elämää, vaan pysähtyä pohtimaan, millaista elämää nyt elän ja millaisen muiston se muihin ja tähän maailmaan jättää.

Mikä todella on tärkeää? Ketkä todella ovat tärkeitä?

Kesän verkkaisuudessa haastan sinut pohtimaan omaa muistokirjoitustasi. Mitä toivoisit siinä sanottavan? Mitä tahtoisit ihmisten sinusta tavoittaneen? Mitä lapsesi näkisivät sinun pitäneen tärkeänä? Miten työkaverisi kuvaisivat sinua? Mitä läheisin ystäväsi kertoisi sinulle olleen kaikkein arvokkainta?

Mutta sitten katse takaisin elämään. Niin kauan kun on elämää, voi myös vaikuttaa. Millaisia tekoja ja valintoja teet jo tänään, jotka kunnioittavat arvojasi? Millaisia suunnitelmia syksysi näiden aatosten keskeltä saa?

Tervetuloa mukaan mielikuvitusmatkalle, joka ei taatusti jätä kylmäksi. 

Lue muistokirjoitusta käsittelevä Lujasti lempeä -kirjoitukseni Helsingin Sanomien verkkosivuilta tai seuraa blogia Facebookin kautta