Etusivu » Blogi » Kukaan meistä ei pärjää yksin – Apua ja tukea vaikeuksien äärellä

Kukaan meistä ei pärjää yksin – Apua ja tukea vaikeuksien äärellä

Saan viikottain kymmeniä avunpyyntöjä erilaisiin hankaliin elämäntilanteisiin ja mielen haasteisiin liittyen. Avunhakemisen taito on valtavan hienoa. Kukaan meistä ei elämässään pärjää vain oman itsensä varassa. Hyvienkin läheisten ympäröimänä saattaa kaivata lisää apua ammattilaisen antamana. Alle olen listannut eri aihealueiden tiimoilta tahoja, joista voit löytää itsellesi tai läheisellesi tukea mielen ongelmissa, psykoterapiaa etsiessä, parisuhteen vaikeuksissa, lähisuhdeväkivallan kysymyksissä ja itsemurha-ajatusten äärellä.

DSC_5059-2Mielenterveyden pulmia

Valtaosa meistä kohtaa elämänsä aikana pulmia mielenterveyden kanssa. Apua ja tukea löydät muun muassa näistä paikoista:

Tukea ja turvallisuutta psykoterapiasta

Psykoterapiassa käyvät, tai ovat käyneet, lukemattomat suomalaiset. Mielen murheisiin osataan hakea yhä paremmin apua. Usein psykoterapiaa tukee myös KELA, jotta työ- ja opiskelukyky säilyisivät. Psykoterapia on tutkitusti toimiva hoitomuoto, jonka avulla saa ymmärrystä oman elämän tarinaan, väljyyttä tuskaisten muistojen käsittelyyn ja mielentaitojalaisten oireiden lieventämiseksi.

Moniin mielen hankaluuksiin voi saada hyvää ammattiapua. Mielen murheiden kanssa ei tarvitse, eikä tulekaan pärjätä yksin. Psykoterapia ei lupaa äkkimuutoksia tai superelämää, vaan haastaa pidempään ja pysyvämpään muutokseen sekä kykyyn tulla toimeen elämän ja ihmisyyden moninaisuuden kanssa.

Psykoterapian tuloksellisuuden kannalta on keskeistä kiinnittää huomiota potilaan ja psykoterapeutin suhteeseen, jonka on tärkeää olla luottamuksellinen ja riittävän sujuva. Siksi terapeuttia etsiessä joutuu joskus kokeilemaan useampaa, jotta oman oloinen löytyisi. Asiasta kannattaa aina keskustella myös oman psykoterapeutin kanssa suoraan.

Itse olen kognitiivis-analyyttinen psykoterapeutti. Sellaisia löydät kaupungeittain kognitiivis-analyyttisen psykoterapiayhdistyksen sivuilta. Psykoterapiaa tekevät monet yksityiset psykoterapeutit, mutta psykoterapiaa tarjotaan myös keskitetymmin erilaisten palveluiden kautta.  Lisää tietoa psykoterapiasta löydät täältä ja erilaisista psykoterapiasuuntauksista voit lukea esimerkiksi täältä. Psykoterapia on terveydenhuoltoalan ammattilaisen tekemää hoitoa, jota Valvira valvoo. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen ammattioikeudet voit tarkistaa nimellä JulkiTerhikistä.

Parisuhteen hankauksissa

Parisuhde on usein aikuiselämän läheisin ihmissuhde, johon liittyy paljon odotuksia ja toiveita. Ongelmat parisuhteessa ovat usein ymmärrettävissä hyvän ammattilaisen avulla. Apua löydät muun muassa näistä paikoista:

Lähisuhdeväkivallan kysymyksiä

Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan vaarallisimmat perheet. Monissa perheissä ja parisuhteissa koetaan lähisuhdeväkivaltaa, joka jää usein salaisuudeksi seinien sisäpuolelle. Jos sinä tai läheisesi tarvitsette aiheen tiimoilta apua, voitte hyötyä alla olevista linkeistä. Muistathan, että ammattilaisia voi konsultoida myös nimettömästi:

Itsemurhayrityksen äärellä

Surullisen moni suomalainen joutuu kohtaamaan läheisen itsemurhayrityksen tai itsemurhan elämänsä aikana. Vaikeassa tilanteesta löydät apua muun muassa Mielenterveysseuran itsemurhien ehkäisykeskuksesta.

Jos mielesi murheet ovat omin avuin taltutettavissa, tutustu näihin apukeinoihin:

  • Pidä itsestäsi huolta tavoilla, jotka juuri sinua lataavat. Lue kirjaa, käy metsäkävelyllä, kuuntele hiljaa saunakiukaan sihinää. Sinulla on oikeus ja velvollisuus pitää myös itsestäsi huolta. Olla kiltti myös itse itsellesi.
  • Soita sille läheisellesi, jonka tukeen ja turvaan voit luottaa. Sellaiselle, joka malttaa enemmän kysyä kuin neuvoa. Mitä kovemmat ajat, sitä tärkeämpää on päästää lähelleen vain niitä ihmisiä, jotka pitävät sinusta huolta ja antavat sinulle turvaa.
  • Tee mieltä tyynnyttävä Turvapaikka-harjoitus. Sen avulla voit auttaa mieltäsi rauhoittumaan mielikuvien avulla sekä etsiytymään ihan konkreettiseenkin paikkaan, joka luo sinulle turvallisuuden tunnetta.
  • Kirjoita, jotta saat mielesi solmuja selvemmäksi. Anna paperin ottaa vastaan kaikki se, mitä mieli ei jaksa kantaa. Kirjoitusharjoituksia löydät myös kirjoistani Mielen työkirja ja Inhimillisiä kohtaamisia.
  • Tästä listasta löydät sekä kuunneltavia podcasteja mieleen ja ihmissuhteisiin liittyen että ilmaiskoodin äänikirjojen maailmaan. Muista myös musiikin mestarillinen vaikutus tunteiden säätelijänä.
  • Hengitä. Joskus on kestettävä vain minuutti kerrallaan. Keskity tähän hetkeen, sillä usein tämä hetki on siedettävä, mutta kauhukuvitelmat tulevasta eivät.
  • Pyydä apua. Jokainen meistä on välillä pois tolaltaan ja tarvitsee muita päästäkseen takaisin tolpilleen.