Etusivu » Blogi » #Mielitekoja 2/52: Suojaan hakeutumisen taito

#Mielitekoja 2/52: Suojaan hakeutumisen taito

#Mielitekoja on vuoden mittainen projekti, jonka aikana julkaisen vuoden jokaisena viikkona yhden ajatuksen tai teon, jolla voi vaikuttaa vahvistavasti omaan mieleen.

b25c75a2-2a3b-4c12-a632-3088b6e0a179-2

Tavallisen arkisessa elämässä turvattomuuden tunne ja pelkoihin joutuminen eivät usein vaani meitä. Elämä jatkuu tutusti ja turvallisesti. Arkiset harmit ja velvollisuudet lipuvat ohi miltei yhtä nopeasti, kuin tulivatkin.

Mutta sitten elämässä on toisenlaisiakin aikoja. Sellaisia, joissa turvallisuus tuntuu uhatulta. Mielen valtaavat pelot ja ahdistus kaikuu koko ajan taustalla. Olo on haavoittuva ja suojamekanismit alhaalla. Tölväisyt, ikävät kommentit ja torjumiset tuntuvat menevän läpi suoraan ytimeen haavoittaen jo valmiiksi haurasta oloa.

Ajoittain joka ikinen meistä menee pois tolaltaan. Siinä ei ole mitään epänormaalia tai poikkeavaa, vaan se on osa inhimillistä ihmisyyttä. Pois tolalta ollessamme kaipaamme turvaa, lohtua ja tyynnyttämisen keinoja.

Hankalien mielen sisäisten tai ulkoisten olosuhteiden aikojen tunnistaminen on erittäin tärkeää, sillä silloin tarvitaan toisenlaisia suojakeinojakin. On tärkeää osata muuttaa toimintasuunnitelmaa silloin, kun olokin on muuttunut. Taito tunnistaa oman olon tai elämän hauraus vaatii ympärilleen arkea vahvempia suojia. Kun elämä tuntuu uhkaavalta, on tärkeää pienentää piiriä. Olla tekemisissä niiden ihmisten kanssa, joiden tukeen ja turvaan voi luottaa. Sallia itselleen sellaista hyvää, jossa ei ole riskejä. Kuunnella tarvetta turvaan ja vastata siihen viisailla teoilla ja toimilla.

Tämän viikon #mieliteko pysähtyy suojaan hakeutumisen taidossa. Tunnistatko elämästäsi tilanteita, joissa mieli on ollut erityisen hauras? Vai elätkö kenties juuri nyt aikaa, jossa turbulenssi on turvaa tutumpi?

Ketkä kuuluvat turvalähipiiriisi? Keihin on tärkeää olla yhteydessä silloin, kun olo on hauras? Keihin on olennaista ottaa etäisyyttä? Mitkä teot lisäävät turvan tunnetta? Millaisissa paikoissa ja kenen kanssa suojassa olemisen tunne lisääntyy mielen tai olosuhteiden myrskyistä huolimatta? Entä kenelle sinä itse voit tarjota suojaa juuri nyt?

Tule mukaan haasteeseen julkaisemalla #mielitekoja -hastagin kanssa tekoja ja oivalluksia, joilla on ollut myönteinen vaikutus mielesi jaksamiseen, ymmärtämiseen ja joustokykyyn. Yhdessä voimme kartuttaa vuoden aikana valtavan pankin #mielitekoja.