Etusivu » Blogi » Syksyä leimaa epävarmuus, mutta sen ei tarvitse merkitä turvattomuutta

Syksyä leimaa epävarmuus, mutta sen ei tarvitse merkitä turvattomuutta

Oletko mahtanut koskaan pohtia suhdettasi sanaan jos? Kannattaisi, sillä se voi kertoa mielestäsi yllättävän paljon.⁠⁠Lomien hiljalleen päättyessä ja arjen uudelleen alkaessa jos on ottanut valtaa tavallista enemmän. Keväällä koeteltu koronakriisi ei ole ohi, muttei akuutissakaan tilanteessa juuri nyt. Siinä missä kesä on antanut tilaa hengähtää ja väljentää, syksyn suunnitelmia leimaa vahva jos. ⁠⁠

Elämästä ei koskaan tiedä. Se on koronakriisin myötä esillä yhä voimallisemmin, vaikka monelle elämää enemmän kokeneelle varsin tiedostettua jo aiemminkin. Voit ymmärtää itseäsi enemmän, kun maltat pysähtyä pohtimaan sitä, miten suhtaudut epävarmuuteen, jonka kanssa väistämättä nyt elämme. Mikä tuo sinulle turvallisuutta? Millaisin kenties keinotekoisin keinoin pyrit luomaan turvaa, vaikka ne enemminkin vahvistaisivat ahdistusta ja pelkoa?⁠

⁠Nyt on hyvä hetki pysähtyä katsomaan taakse, jotta voi katsella valoisammin tulevaisuuteen. ⁠⁠Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell puhuu usein varustautumisen merkityksestä. Hän kannustaa kotitalouksia harjoittelemaan sitä, miltä tuntuu ja miten osaa toimia, jos pitäisi olla 48 tuntia ilman sähköä ja internetiä. ⁠

⁠Psykoterapeuttina kannustan samaan suuntaan, mutta mielen puolella. Pohdi nyt, miten voisit varustautua syksyyn emotionaalisesti? Millaisia hyviä keinoja opit jo keväästä? Minkä jo tiedät tuottaneen lisäkuormaa, eli mitä vähentämällä voit vähentää myös emotionaalista kuormaasi?⁠⁠

Tärkeintä: Suojaa, suunnittele, jousta, vahvista sisäistä turvallisuutta ja voimista toivoa. Ensimmäinen kesätauon jälkeinen kolumnini käsittelee sitä, miten voit auttaa mieltäsi toimimaan mahdollisimman hyvin epävarmuuden aikoina ja miten voit vahvistaa itse mielen sisäistä turvallisuutta. Lue kolumnini linkistä!⁠