Etusivu » Blogi » Masennuksesta voi toipua

Masennuksesta voi toipua

6.1.2021
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , , ,

Millainen on masentunut? Makaa sängyssä, ei liiku, puhu, toimi, syö, nuku?

Mielikuvat masennuksesta ovat usein varsin yksioikoisia. Masennus oireilee monimuotoisesti ja voi olla sosiaalisissa tilanteissa myös piilossa. Osa masentuneista on toimintakykyisiä, jopa korkeasti suorittavia. Murskaavat yksinäisyyden, kelpaamattomuuden, riittämättömyyden ja toivottomuuden tunteet jäävät piiloon mielen sisälle.

Masentunutkin voi olla ”sairaan reipas” – siis niin reipas, että masennusta on vaikea ulospäin tunnistaa. Luin kahden Elina Hiltusen kirjoittaman kirjan Masennuksesta selviää (Docendo 2018). Hieno masennuksen käsikirja, jossa kuvataan masennusta ja sen hoitoa moniulotteisesti sairautena.

Masennus on tärkeää tunnistaa, tunnustaa mutta myös tulla hoidetuksi sekä yksilön että ympäristön toimesta. Masennus vaatii usein terveydenhuollon ammattilaisen apua. Lisäksi on paljon keinoja, joilla voi auttaa itseään tai läheistään toipumisessa tai uuden masennuksen ehkäisemisessä. Keskeistä on ymmärtää masennuksen juurisyitä: Mikä johti masennukseen, mikä triggeröi masennuksen laukeamista ja millaiset toimintatavat ylläpitävät masentumisen riskiä?

Moni masennukseen sairastunut on persoonaltaan herkkä, vastuullinen ja tunnollinen. Masennuksen juuret voivat olla esimerkiksi järkyttävissä tapahtumissa tai jo lapsena koetuissa vaille jättäneissä vuorovaikutussuhteissa, jotka jatkuvat automatisoituneina toimintatapoina itseä uuvuttaen ja sivuuttaen. Oman historian, ihmissuhteiden ja mielen toiminnan ymmärrystä voi käsitellä turvallisesti psykoterapiassa.

Masennuksesta voi selvitä ja sitä voidaan hoitaa hyvin tuloksin. On tärkeää, että masennuksen mieli tulee kuulluksi, jotta sen alla olevaa hätää voidaan hoitaa ja lohduttaa. Vaikka sairaus itsessään on ankara ja raskas, voi siitä ajan kulussa syntyä myös paljon hyvää. Masennus saattaa viimein pakottaa kyseenalaistamaan rikkovia ihmissuhteita, omien rajojen puuttumista tai kohtuutonta vastuunkantoa.

❤️ Jokaisella on oikeus ja velvollisuus pitää itsestään ja omista tarpeistaan huolta. Masennuksen sairastaneella siihen on aivan erityisen painavat syyt.