Etusivu » Blogi » Kun psykoterapeutti jää lomalle, mutta mielen murheet eivät

Kun psykoterapeutti jää lomalle, mutta mielen murheet eivät

Tämän viikon lopussa painan vastaanottoni oven kiinni useamman viikon ajaksi, niin kuin joka vuosi kesälomien koittaessa. Tässä ammatissa lomailu ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista. Ennen psykoterapeutin lomaa käydään monilla terapiavastaanotoilla keskustelua siitä, miten asiakas pärjää vailla säännöllistä ja tärkeää tukeaan. Miten mieli jaksaa lomalla, kun murheet eivät suostu siirtymään vapaalle? Miten olo kestää ja millaisen otteen ahdistus, paniikki, masennus tai menetykset saattavat saada pitkän tauon aikana?

Loma ei muutoinkaan ole mielen kannalta aivan niin yksinkertaisen ihana, kuin mielikuvat usein antavat ymmärtää. Väsymys ja murheet voivat nousta pintaan entistä kovemmin, kun arjen oravanpyörä ja suorittamisen kierre hellittää. Parisuhde voikin paljastaa tyhjyytensä, kun viimein on enemmän aikaa yhdessä. Lasten oirehdinta näkyy väistämättömämmin yhteisen ajan lisääntyessä. Arjessa on monin tavoin myös mieltä ja ihmissuhteita suojelevaa rakennetta. Lomien jälkeen psykoterapia- ja pariterapiavastaanotot usein ruuhkautuvat ja apua haetaan asioihin, joita loma ei korjannutkaan.

DSC_4135-2

Psykoterapiassa käyvät, tai ovat käyneet, lukemattomat suomalaiset. Mielen murheisiin osataan hakea yhä paremmin apua. Usein psykoterapiaa tukee myös KELA, jotta työ- ja opiskelukyky säilyisivät. Psykoterapia on tutkitusti toimiva hoitomuoto, jonka avulla saa ymmärrystä oman elämän tarinaan, väljyyttä tuskaisten muistojen käsittelyyn ja mielentaitoja erilaisten oireiden lieventämiseksi. Moniin mielen hankaluuksiin voi saada hyvää hoitoa – ja juuri viisaimmat osaavat sitä itselleen ja läheisilleen hakea. Mielen murheiden kanssa ei tarvitse, eikä tulekaan pärjätä yksin. Psykoterapia ei lupaa äkkimuutoksia tai superelämää, vaan haastaa pidempään ja pysyvämpään muutokseen sekä kykyyn tulla toimeen elämän ja ihmisyyden moninaisuuden kanssa. Valoineen ja varjoineen.

Jos vastaanottohuoneiden seinät voisivat puhua, ne kertoisivat ihmiselämästä paljon sellaista, jota ei somessa voi nähdä tai kaduilla päältä päin tunnistaa. Monilla vastaanotoilla seinät ovat kuulleet yksin jättävästä vanhemmuudesta, alkoholin kylmästä kuninkuudesta, poskille osuneista lyönneistä, ahdistuksen värittämistä öistä, masennuksen luomasta toivottomuudesta ja toisenlaisista todellisuuksista pinnan alla. Yhtä lailla seinät todistavat jatkuvasti myös sitä, miten toipumista tapahtuu, toivo vahvistuu ja myötätuntoinen ymmärrys ja viisaampi toimintakyky lisääntyy. Miten hyvä, inhimillinen elämä alkaa tehdä mielessä ja arjessa yhä vahvempaa jalansijaa.

Emme koskaan voi tietää toinen toistemme murheita ja elämäntarinaa. Emme ehkä edes aavistaa sitä, minkä kanssa joku lähellämmekin juuri nyt kamppailee. Kuten psykologi Leea Mattila oivasti blogissaan kirjoitti, vastaanotoiltamme lähtevät aivan tavalliset ihmiset parkkihalleihin, istuvat viereesi bussissa, jonottavat edessäsi kassalla ja odottavat jäätelöä kesäkioskilla. Vaikka työstä ja koulusta voi päästä lomalle, omasta mielestään ja elämästään ei suinkaan aina voi.

Siksi on syytä suhtautua toisiin kiltisti ja olla antelias ystävällisyydessään. Aina.

Jos mielen murheet eivät suostu lomailemaan, kokeile näitä tyynnytyskeinoja:

  • Pidä itsestäsi huolta tavoilla, jotka juuri sinua lataavat. Lue kirjaa, käy metsäkävelyllä, kuuntele hiljaa saunakiukaan sihinää. Sinulla on oikeus ja velvollisuus pitää myös itsestäsi huolta. Olla kiltti myös itse itsellesi.
  • Soita sille läheisellesi, jonka tukeen ja turvaan voit luottaa. Sellaiselle, joka malttaa enemmän kysyä kuin neuvoa. Mitä kovemmat ajat, sitä tärkeämpää on päästää lähelleen vain niitä ihmisiä, jotka pitävät sinusta huolta ja antavat sinulle turvaa.
  • Tee mieltä tyynnyttävä Turvapaikka-harjoitus. Sen avulla voit auttaa mieltäsi rauhoittumaan mielikuvien avulla sekä etsiytymään ihan konkreettiseenkin paikkaan, joka luo sinulle turvallisuuden tunnetta.
  • Kirjoita, jotta saat mielesi solmuja selvemmäksi. Anna paperin ottaa vastaan kaikki se, mitä mieli ei jaksa kantaa. Kirjoitusharjoituksia löydät myös kirjoistani Mielen työkirja ja Inhimillisiä kohtaamisia.
  • Kuuntele. Tästä listasta löydät sekä kuunneltavia podcasteja mieleen ja ihmissuhteisiin liittyen että ilmaiskoodin äänikirjojen maailmaan. Muista myös musiikin mestarillinen vaikutus tunteiden säätelijänä.
  • Hengitä. Joskus on kestettävä vain minuutti kerrallaan. Keskity tähän hetkeen, sillä usein tämä hetki on siedettävä, mutta kauhukuvitelmat tulevasta eivät.
  • Pyydä apua. Jokainen meistä on välillä pois tolaltaan ja tarvitsee muita päästäkseen takaisin tolpilleen.