Etusivu » Blogi » Mielitekoja 5/52: Uskalla hidastella huonossa

Mielitekoja 5/52: Uskalla hidastella huonossa

#Mielitekoja on vuoden mittainen projekti, jonka aikana julkaisen vuoden jokaisena viikkona yhden ajatuksen tai teon, jolla voi vaikuttaa vahvistavasti omaan mieleen.

dsc-7591-2

On yksi paradoksaalisen varma keino, jolla minut saa nopeasti kokemaan kasan napakan negatiivisia tunteita. Se on pinkeän pakottava positiivisuus. Sellainen, joka kääntää pään väkisin pois pahasta tai yrittää pakolla muuttaa matalaa tunnelmaa. Sellainen piristely, joka ei kunnioita surujen suuruutta. Inhimilliseen ihmiseen ja aitoon, tuntevaan elävään kun mahtuu monenlaisia sävyjä. Siitä kirjoitin tämän viikon HS-kolumninikin. Aito myönteisyys on todella tärkeä mielentaito, mutta niin myös kyky hetkittäin hidastella huonommissa fiiliksissä.

Meillä on kuitenkin jatkuvasti jokin tunnetila päällä. Yleensä se on suhteellisen lievä, emmekä kiinnitä siihen erityistä huomiota. Tietoisuuteemme ja huomiomme keskipisteeseen nousevat voimakkaammat tunnehetket. Jos jokin on varmaa, niin se, että tunnetilat ovat aina väliaikaisia. Tätä on usein vaikea huomata, sillä kiinnitämme huomiomme esimerkiksi ahdistukseen vain sen ollessa voimakasta, emmekä niinkään hetkeen, kun ahdistus on poissa ja tilalla on levollisuus.

Elämää (hankalienkin) tunteiden kanssa kannattaa ja voi harjoitella vaikka jo tänään. Se tarkoittaa myötätuntoista vastaanottavuutta ikävänkin kohdalla ja kuuntelukykyä hankalillekin mielensisällöille.

Yksinkertaisimmillaan tunnetaidot ovat sitä, että ihminen hyväksyvästi havainnoi ja suostuu kokemaan sitä mitä juuri nyt kokee. Jo tunteen nimeäminen oman mielen sisällä rauhoittaa kielteistä tunnetta. Kun voi todeta hyväksyvästi mielessään, että koenpa kovaa jännitystä juuri nyt, antaa tunteelle jäsennystä, tilaa ja huomiota.

Hankalankin on saatava olla osa mieltä ja elämää. On kuitenkin eri asia tuntea ja toimia. Tunteessa voi opetella vain olemaan, toimimatta harkitsemattomasti tai yksin tunteen ajamana. Joskus harkinnan hetket juuri lisäävät toimintaa ja viisasta vastuunottoa hankalasta huolimatta.

Tunnetta voi kuulostella vaikka Tunnepysäkki-harjoitetta tekemällä. Sen voit kuunnella maksutta missä tahansa, vaikka illalla ennen unille uinahtamista tai päivällä kahvitauon aikana. Tunteita on helpompi sietää ja ihmetellä, kun huomaa niiden virtaavan luonteen. Tässä harjoituksessa voit harjoittaa hyväksyvää läsnäoloa kulloisessakin tunteessasi. Harjoituksen toistaminen vahvistaa kykyä ymmärtää ja olla läsnä monenlaisia tunnetiloissa säntäämättä toimimaan tai torjumaan niitä. Harjoitus kestää 9 minuuttia.