Etusivu » Blogi » On olemassa helppo tapa saada kumppani tuntemaan itsensä tärkeäksi – Puoliso, joka ei oivalla sitä, on vaarassa menettää rakkaansa kokonaan

On olemassa helppo tapa saada kumppani tuntemaan itsensä tärkeäksi – Puoliso, joka ei oivalla sitä, on vaarassa menettää rakkaansa kokonaan

Tämän viikon HS-kolumnin alku syntyi aivan sattumalta tilanteessa, joka jäi mieleeni pitkäksi aikaa elämään. Oli viime kesän tavallinen lomapäivä ja ohikiitävä tilanne perheessäni. ⁠⁠Yhdessä tavallisessa lausahduksessa kiteytyi jotain tosi olennaista: on ymmärrettävä ja kunnioitettava sitä, mikä on toiselle tärkeää.

⁠⁠Keskeisimmissä ja läheisimmissä ihmissuhteissa rakentuu jokaisen perusturva ja käsitystä omasta arvosta. Siksi on niin perustavanlaatuista saada varhaisista vuosista asti kokemuksia siitä, että toinen on minusta kiinnostunut, että minulla on välillä ja viesteilläni on merkitystä. ⁠⁠Kun on kokenut olevansa itsenään toiselle tärkeä, sisäistyy kokemus omasta arvokkuudesta myös oman mielen sisällä. Kun toiset ovat välittäneet minusta, on minunkin helpompi välittää itse itsestäni.⁠⁠

Sama tarve välittämiseen, kiinnostumiseen ja arvostukseen säilyy meillä läpi elämän. Etenkin läheisissä ihmissuhteissa, kuten parisuhteessa, vanhempana, sisaruksena, vanhemman aikuisenakin lapsena ja läheisenä ystävänä, on aina keskeistä saada kokea olevansa toiselle tärkeä. ⁠⁠

Tämän viikon HS-kolumnin ydin onkin ihmissuhteiden tärkeässä. ⁠⁠Onko rakkaasi tietoinen siitä, mikä sinulle on tärkeää? Onko hän sen äärellä läsnä ja tavoitettavissa? Oletko itse osannut kertoa ja kuvata, missä erityisesti kaipaat toisen läsnäoloa? Oletko tullut ymmärretyksi ja nähdyksi eritoten siinä, mikä on ollut sinulle tärkeintä? Osaatko ja muistatko sinä itse huomata ja kunnioittaa sitä toisissa?


Lue kolumni täältä.